logo links boven 5

Poetsen

poetsen Om plak van de tanden en kiezen te verwijderen is het noodzakelijk om de tanden te poetsen. Een goede tandenborstel is daarbij belangrijk. Kies een zachte tandenborstel (om terugtrekkend tandvlees te voorkomen) met een niet al te grote borstelkop (om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken).

Maar hoe doe je dat dan? Hieronder leert u wat een goede manier is om te poetsen: 3B-methode.

Poetsen volgens de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant, Bovenop de kiezen.

Er bestaan verschillende methoden om de tanden te poetsen. Een veel geadviseerde methode is waarbij u met de tandenborstel korte heen en weer gaande bewegingen maakt. Het is belangrijk om het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoon te maken. Zet daarom de borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op de overgang van tandvlees naar tand. De haartjes van de borstel blijven bij de bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een grote druk op de borstel. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, meestal na zo´n drie maanden. 

 

 

poetsen

Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Om alles goed te kunnen poetsen is een tijd van ongeveer twee minuten nodig. Poets de tanden minimaal twee maal per dag, ´s ochtends na het ontbijt en ´s avonds voor het naar bed gaan. Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen, in een bepaalde vaste volgorde, opdat u niets overslaat.

Is een elektrische tandenborstel beter?
 
U kunt uw gebit ook schoonmaken met een elektrische tandenborstel. Deze reinigt niet per definitie beter dan een gewone tandenborstel, maar omdat de elektrische borstel de poetsbeweging voor u maakt, is het een handig hulpmiddel.
 
Is alleen tandenpoetsen voldoende?
 
Om het gebit goed te kunnen reinigen, is tandenpoetsen niet voldoende. Om de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken, kunt u flossen, tandenstokers of ragers gebruiken.
Copyright ©2013-2021 Tandartspraktijk Winsum. Alle rechten voorbehouden. Door , website ontwikkeling door liefhebbers!