Behandelingen

Bij ons kunt u terecht voor een groot aantal verschillende behandelingen. Zo hebben wij alles in huis om uw gebit mooier en gezonder te maken. 

Periodieke controle

Graag zien we u regelmatig voor een periodieke controle. Tijdens uw bezoek nemen we de dagelijkse mondverzorging met u door, zodat uw gebit en mond gezond blijven. Indien nodig ondernemen we actie om de mondhygiëne te verbeteren.

In veel gevallen komen patiënten bij ons elke half jaar voor eerst een tandvlees check up en behandeling bij de mondhygiëniste en dan aansluitend een periodieke controle bij de tandarts. Dit noemen we een gezonde gewoonte.

 

Indien we problemen in uw gebit constateren, bespreekt de tandarts met u of extra behandeling nodig is. Ook vertelt de tandarts u over de te verwachten resultaten, de risico’s van een behandeling, het aantal behandelingen en de duur van de behandelingen.

Kleine ingrepen, zoals een eenvoudige gebitsreiniging of het plaatsen van een vulling, bespreken we direct met u en de behandeling volgt, indien nodig, op korte termijn.

Bij uitgebreidere behandelingen informeren wij u over de kosten, behandelingen met kosten begrotingen vanaf €150 worden besproken met u en schriftelijk vastgelegd. Na uw instemming voeren we de afgesproken behandeling op een nader te bepalen moment uit.

Als specifieke behandelingen nodig zijn, dan hoeft u niet zelf op zoek te gaan naar een specialist. Wij kunnen u verwijzen naar collega’s voor bijvoorbeeld kaakchirurgie of tandtechniek.

Voor andere specialiteiten zoals orthodontie en implantologie hoeft u ook niet naar andere praktijken of ziekenhuizen te gaan, Want u kunt voor beide behandelingen bij ons terecht.

Informatie over uw gebit en de uitgevoerde behandelingen slaan wij op in onze computer. Uiteraard is dit systeem goed beveiligd; zie ook onze Privacyverklaring.

Mondhygiëne

We geven uitgebreide voorlichting en instructies over gebitsreiniging en voedingsadviezen en u kunt bij ons terecht voor professionele gebitsreiniging waarbij zowel zichtbaar tandsteen als ook onder het tandvleesrand aanwezige tandsteen (Subginigivaal tandsteen) wordt verwijderd.

De frequentie van de professionele reiniging is afhankelijk van uw situatie, en dient er uiteraard toe, samen met uw eigen inzet, uw tanden en tandvlees gezond te houden.

We zetten heel sterk in op preventie, We vinden het belangrijk om te voorkomen in plaats van genezen. Een gezond gebit begint bij een gezond tandvlees, Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft.

We werken met het nieuwste en geavanceerde apparaat van EMS, namelijk De AIR-FLOW® Prophylaxis Master. Dit apparaat beidt een unieke oplossing voor gebitsreinigingen. Het apparaat verwijdert tandsteen en daarnaast werkt met een fijne poederzoutoplossing om de tanden schoon te sprayen.

Mede door de comfortabele watertemperatuur uit dit apparaat wordt de behandeling vaak als minder gevoelig ervaren. Met de zoutspray worden tandplaque en verkleuringen van uw gebit verwijderd. Met dit apparaat kunnen wij een zo prettig mogelijk ervaring aanbieden.

Lees meer

Kindertandheelkunde

Kinderen zijn van harte welkom in ons praktijk. Goede zorg voor het jonge gebit is van essentieel belang.

We hebben veel affiniteit en ervaring in de omgang met kinderen, waaronder ook zeer jonge kinderen, bange kinderen en kinderen die al het een en ander hebben meegemaakt. We zorgen er voor dat de kinderen zich op hun gemak voelen, zodat het naar de tandarts gaan een leuke ervaring voor ze wordt.

Elke leeftijdscategorie vraagt een andere benadering en aanpak. Door rustig te tijd te nemen, de behandeling goed door te spreken en structuur te bieden werken de meeste kinderen goed mee aan de behandelingen.

Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, Het liefst vanaf 2 jaar. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.

Door optimaliseren van voedingsgewoontes, gebitsverzorging, regelmatige controles en zo nodig een orthodontische aanpassing in de latere groeifase streven we naar een gezond gebit voor de toekomst.

Vullingen

Als een gedeelte van uw kies verloren is gegaan of als uw kies door tandbederf beschadigd is, kan de tandarts dit restaureren met een vulling.

Soms merkt u dat u een gaatje heeft doordat u pijn voelt. Maar vaak is een gaatje alleen maar tijdens een controle te zien of op de röntgenfoto te zien. Meestal maken we dan een vervolg afspraak voor de behandeling. Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Vervolgens zal hij u vragen of u een verdoving wilt.

Wij werken altijd met A-kwaliteit vulmateriaal. Uw vulling zal gemaakt worden van composiet (tandkleurige, witte vulling). Een composietvulling is zeer vochtgevoelig. Daarom kan de tandarts ervoor kiezen om een rubberen lapje of ringetje in uw mond te plaatsen voordat de vulling gemaakt wordt. Hierdoor kan er geen vocht bij de vulling komen.

Nadat het rubberen lapje is aangebracht en de verdoving heeft goed ingewerkt boort vervolgens de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Als de kies schoon en droog is gemaakt, kan deze worden gevuld.

We letten goed op de vullingen tijdens de periodieke controles. Waar nodig werken we een vulling bij of vervangen we de vulling door een nieuwe.

Orthodontie

Bij ons kunt u terecht voor alle soorten beugel behandelingen waaronder onzichtbare beugels.

Lees meer

Implantologie

Een implantaat wordt geplaatst om één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Hierdoor kunt u weer lachen, eten en praten, zoals u voorheen gewend was en voorkomt u dat u zich onzeker voelt. Een implantaat is eigenlijk niets meer dan een kunstwortel van titanium die in de kaak wordt vast geschroefd. Hierop wordt vervolgens een op maat gemaakte kroon, brug of gebitsprothese zoals een kunstgebit geplaatst. Het implantaat zit stevig vast en functioneert hetzelfde als uw andere tanden en kiezen. Zo kunt u weer zonder problemen in een appel bijten!

Lees meer over implantologie

Facings

Bent u niet tevreden over uw gebit? heeft u spleetjes, afgebroken hoekjes, verkleurde tanden, rafelige randen en of scheve tanden? Dan is facings zeker de oplossing.

Facings zijn flinterdunne op maat gemaakte porseleinen schildjes die we op uw tand aanbrengen. In sommige gevallen hoeven we niets van uw tanden af te slijpen. In andere gevallen moeten we dan minimaal van uw tand afslijpen om ruimte te maken voor de facings.

Soms kunnen we ook in plaats van porseleinen facingen composiet facingen gaan maken. Een facing van porselein is duurder dan die van composiet. Dat heeft niet alleen met het materiaal te maken, een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en een facing van composiet niet. Bovendien zijn voor een porseleinen facing meerdere bezoeken aan de tandarts nodig. Een composieten facing wordt meestal in één keer geplaatst, en zijn iets minder fraai en duurzaam.

Voor/na composiet facingen

Voor/na porselein facingen

Kronen, inlay, onlay en bruggen

Kronen, inlay,  onlay en bruggen zijn de ideale oplossing als u te maken heeft met verzwakte of ontbrekende tanden of kiezen of als een groot gedeelte van uw kies vervangen moet worden. Welke oplossing het beste voor u is, zal uw tandarts met u bespreken.

Een kroon is een porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing. Naast volledige kronen bestaan er ook partiële kronen, waarbij enkel het kauwvlak wordt overkapt. Deze worden inlay of onlay genoemd.

Een onlay of inlay is een alternatief voor een vulling of een kroon. Het herstelt – naast beide kanten van de tand – ook het kauwvlak van uw tand.

Wanneer meerdere tanden of kiezen ontbreken, plaatsen we een brug. Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een neptand/nepkies tussen geplaatst wordt. Niet alleen ziet dit er beter uit, maar het zorgt ook voor een beter kauwvermogen.

Kronen en bruggen van tegenwoordig zijn gemaakt uit porseleinen met een keramische onderlaag of zijn volledige keramisch.

Met behulp van een digitale mondscanner maken we de kronen en bruggen op maat. Deze worden in het tandtechnische laboratorium gemaakt. Vervolgens wordt deze in uw kies bevestigd en deels over uw kies geplaatst.

Kronen, bruggen en onlays kunnen jarenlang meegaan. Een goede mondhygiëne en regelmatige controle dragen hieraan bij.

Wortelkanaalbehandelingen

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies bevindt zich één of meerdere wortels. De wortel zit in het kaakbot en zorgt ervoor dat tanden en kiezen stevig in de kaak vastzitten. In iedere wortel loopt een wortelkanaal met daarin zenuwweefsel en kleine bloedvaten, ook wel pulpa genoemd. Deze weefsel kan ontstoken raken door bijvoorbeeld een gaatje (cariës), een lekkende vulling of na een harde klap.

Een dergelijke ontsteking kan hevige pijnklachten geven. Het is dan belangrijk dat de infectie wordt bestreden. Want als deze infectie lang blijft bestaan, kan het omliggende weefsel ontstoken raken en het kaakbot gedeeltelijk door ontstekingsweefsel worden vervangen. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan in de kaak, waardoor ze uiteindelijk verloren kunnen gaan. Dan is een wortelkanaal behandeling (zenuwbehandeling) nodig.
Bij de wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal gereinigd. De bacteriën en de ontstoken weefsel worden daarmee zoveel mogelijk weggehaald en vervolgens wordt het wortelkanaal met een vulling weer netjes afgesloten. Om de binnenzijde van de wortelkanaal goed te zien, maken we gebruik van een behandelmicroscoop. Door de reiniging van de kanalen wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam deze ontsteking genezen.

Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling en dan met name de pijn die hierbij zou kunnen plaatsvinden. De wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen nagenoeg pijnloos uit te voeren. Mocht u tijdens de behandeling toch pijn ervaren, dan kunt u dit het beste aangeven. Wij kunnen u dan bijverdoven. Enkele dagen lichte napijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal.

Na ongeveer zes maanden is bij een geslaagde kanaalbehandeling op de röntgenfoto vaak te zien dat de ontsteking aan de wortelpunten kleiner is geworden.

Angst

Bent u bang voor de tandarts? U bent niet de enige. Tandartsenangst komt helaas veel voor in Nederland. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang te zijn voor de tandarts. Angst voor pijn tijdens de behandeling is de meest gehoorde reden. Maar het kan ook komen door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor uw gebit. Waar uw angst ook vandaan komt, wij nemen het zeer serieus.

Onze tandartsen vinden het belangrijk u op uw gemak te stellen. We hebben ervaring en affiniteit om angstige patiënten goed te kunnen behandelen. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is om de angst weg te nemen of te verminderen.

Veel mensen hebben behoefte aan controle tijdens de behandeling. We spreken daarom altijd af dat, wanneer mensen hun hand omhoog steken, we (tijdelijk) de behandeling onderbreken. Behandelingen worden altijd uitgebreid van te voren besproken. Maar ook tijdens een controle kunnen we afspreken dat we elke stap benoemen voordat we het uitvoeren, zodat er voor u geen onverwachte dingen gebeuren.

Sommige mensen kunnen baat hebben bij ontspanningsoefeningen. Afleiding kan goed helpen. U mag muziek (met oordopjes) meenemen, die u tijdens de behandeling aanzet. Naarmate uw focus op de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Heeft u angst voor pijn? Door het toedienen van verdoving en nieuwe technieken kunnen we vrijwel altijd de behandeling pijnloos laten uitvoeren.

Bent u angstig voor naalden, dan kan bijvoorbeeld een voorverdoving met een watje ervoor zorgen dat u het naald van de verdoving minimaal voelt. Samen met u zorgen we dat uw behandeling zo prettig mogelijk verloopt. Laat uw angst u er niet van weerhouden om toch te komen. Stel een tandartsbezoek niet uit, Want u bent bij ons in goede handen. Schaam u niet en geef het aan bij de receptie of de tandarts als u angstig bent.

Bleken

Bleken geeft uw glimlach een frissere uitstraling, Een wit gebit is populair en de vraag om bleekbehandelingen stijgt. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun tanden en kiezen een paar tinten witter te maken. En terecht, want het is een hele eenvoudige manier om de uitstraling van uw gebit te verbeteren.

In ons praktijk werken we met de methode thuisbleken. Dit is een veilige methode. Bij thuisbleken bepaalt u zelf de snelheid en de intensiteit van het bleken.

Al jarenlang is dit één van onze specialismen, dus u kunt na een paar dagen het resultaat zien van het bleken en genieten van een prachtige lach.

Aller eerst bepaalt de tandarts de huidige kleur van uw tanden en legt die vast door middel van camera opnames. Daarna worden er afdrukken of scans gemaakt van uw gebit, Hierop maakt de tandtechnieker de bleekmalen of bleeklepels. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. U krijgt de bleeklepel en de bleekgel mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen resultaat.

Röntgen foto’s

Vaak kan de tandarts de conditie en kwaliteit van het gebit niet met het blote oog beoordelen. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen en de gezondheid van het kaakbot bekijken en onderzoeken op gaatjes. Je kunt denken aan kleine röntgenfoto’s (Bitewings of Solo’s ook genoemd) die tijdens het periodiek mondonderzoek worden vervaardigd. Hiermee beoordeelt de tandarts de tanden en kiezen op aanwezigheid van gaatjes.

Je kunt ook denken aan grote overzichtsröntgenfoto (OPG ook genoemd). Hiermee beoordeelt de tandarts het aantal en de ligging van de tanden en kiezen, de grootte en de vorm van de wortels, de ligging van de verstandkiezen en om te onderzoeken of voldoende kaakbot aanwezig is om implantaten te plaatsen.

Trekken/Extractie

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, dan is het niet meer te behouden. De aangetaste gebitselement dient getrokken te worden. Voorafgaand aan deze behandeling zal de tandarts altijd vragen naar uw algemene gezondheid en medicatiegebruik. De tandarts zal ook voorlichting geven over eventuele nabezwaren zoals bijvoorbeeld pijn of zwelling.

Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving, Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Het kan enkele dagen tot 2 weken duren voordat het wond in uw mond geheel genezen is.

Nadat het trekken van een tand of kies heeft plaats gevonden, is het meestal wenselijk om de ontstane ruimte op te vullen. Er zijn verschillende opties mogelijk. Uw tandarts zal de mogelijkheden uitgebreid met u bespreken.

Kunstgebit/prothese

Door de verbeterende preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit, toch zijn soms helaas eigen tanden en kiezen niet meer te behouden. In zulke gevallen is een kunstgebit (gebitsprothese) de oplossing. Een prothese is altijd maatwerk en wordt in samenwerking met de tandtechnieker gemaakt.

Er zijn verschillende soorten gebits prothese, Welke soort voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samen met u kijken we wat in uw geval de beste oplossing is.  In overleg met u kijken we welke oplossing het beste bij u past en laten we voorbeelden van zien.

U kunt denken aan een volledige prothese, deze vervangt uw hele gebit. Of aan een gedeeltelijke prothese, die vervangt één of meerdere tanden en kiezen.

{