Uw tanden poetsen

Om plak van de tanden en kiezen te verwijderen is het noodzakelijk om de tanden te poetsen. Een goede tandenborstel is daarbij belangrijk. Kies een zachte tandenborstel (om terugtrekkend tandvlees te voorkomen) met een niet al te grote borstelkop (om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken).

Fluoride

Fluoride heeft de eigenschap gebitselementen tegen tandcariës te beschermen. Gaatjes kunnen ontstaan als er te vaak, te veel en te lang ontkalkend zuur in de mond aanwezig is, waarbij de herstellende krachten van het speeksel op het tandglazuur te kort schieten. Het evenwicht tussen zuuraanval (demineralisatie) en herstellende krachten (remineralisatie) is verstoord. Fluoride kan dit uit balans gebrachte evenwicht verregaand herstellen, met name als het tweemaal per dag bij het poetsen op de tanden en kiezen wordt aangebracht.

Er zijn verschillende manieren om fluoride toe te dienen:

  • Het gebruik van fluoride bevattende tandpasta’s.
  • Mondspoelvloeistoffen met fluoride voor dagelijks gebruik.
  • Tandpasta’s met hoge fluoridedosering voor wekelijks gebruik.
  • Gels, vloeistoffen en fluoridelakken voor lokale applicatie.
  • Fluoridetabletjes (tegenwoordig minder vaak toegepast).

Omdat er veel verwarring was over het juiste gebruik van fluoride bracht het Ivoren Kruis in 1998 een nieuw fluorideadvies uit, dat nu nog steeds van kracht is. Poetsen met een fluoride bevattende tandpasta zorgt ervoor dat er de gehele dag een lage concentratie fluoride in de mond aanwezig is, die een extra bescherming tegen tandbederf biedt. Het advies is dan ook om fluoride houdende tandpasta’s te gebruiken. Bij zowel jongeren als volwassenen met een verhoogd risico op tandbederf, wordt er in de praktijk een fluoridebehandeling geven. De tandarts brengt een lak aan op de tanden en kiezen die langzaam fluoride afgeeft. Afhankelijk van uw gevoeligheid voor tandbederf zullen we eventueel ook aanvullende maatregelen nemen, zoals de hierboven genoemde mondspoelvloeistoffen met fluoride, tandpasta’s met hoge fluoridedosering of fluoridetabletjes.

 

De 3B-methode

Maar hoe doe je dat dan? Een goede manier om te poetsen is de 3B-methode: Binnenkant, Buitenkant, Boven op de kiezen.

Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Om alles goed te kunnen poetsen heeft u ongeveer twee minuten nodig. Poets de tanden minimaal tweemaal per dag, ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Poets zorgvuldig en met korte heen en weer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen, in een bepaalde vaste volgorde, opdat u niets overslaat.

Het is belangrijk om het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoon te maken. Zet daarom de borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op de overgang van tandvlees naar tand. De haartjes van de borstel blijven bij de bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een grote druk op de borstel. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, na zo’n drie maanden.

 

Is een elektrische tandenborstel beter?

U kunt uw gebit ook schoonmaken met een elektrische tandenborstel. Deze reinigt niet per definitie beter dan een gewone tandenborstel, maar omdat de elektrische borstel de poetsbeweging voor u maakt, is het een handig hulpmiddel.

 

Is alleen tandenpoetsen voldoende?

Om het gebit goed te kunnen reinigen, is alleen tandenpoetsen niet voldoende. Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. In de tandplak zitten miljoenen bacteriën, die als de tandplak niet regelmatig wordt weggehaald, gaatjes en tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. De ruimten tussen de tanden en kiezen kunt u met een tandenborstel niet goed schoonmaken. Hiervoor kunt u flossdraad, tandenstokers of ragers gebruiken.

 

Flossdraad

In de handel zijn diverse soorten flossdraad verkrijgbaar: diverse dikten, met of zonder waslaagje et cetera. U kunt zelf het beste uitproberen wat u het prettigst vindt.

Neem een halve meter flossdraad (voor het hele gebit) en wikkel de uiteinden een paar keer om uw wijsvingertoppen voor houvast. Span de draad strak en breng hem op spanning. Beweeg vervolgens op een zagende manier de draad tussen de tanden en kiezen door. Ga ook met de flossdraad een stukje tussen het tandvlees en tand in. Doe dit tussen alle tanden en kiezen. Haal de draad ook weer met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen vandaan.

Als u voor het eerst flost, kan het zijn dat dit wat pijnlijk is en het tandvlees gaat bloeden. Dit is een teken van ontsteking, die juist door regelmatig te flossen zal verbeteren. Laat u dus niet ontmoedigen en ga door met dagelijks flossen.

 

Ragers

Zijn deze ruimten tussen uw tanden voldoende groot, dan zijn ragers, ook wel interdentaal- of spiraalborsteltjes, hiervoor zeer geschikt.

Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Er zijn (hand)ragertjes met een lange spiraalborstel en ragers met een kort borsteltje, die in een handvat of houder worden vastgezet. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welke rager u het beste kunt gebruiken.

In het algemeen geldt: maak één keer per dag de tussenruimten tussen tanden en kiezen schoon met een rager. Houd het (hand)ragertje tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Beweeg het ragertje een paar keer heen en weer. U kunt daarbij het raakvlak met de tand vergroten door van richting te veranderen. In het begin is het gebruik van ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees zal bloeden. Als u echter dagelijks de rager gebruikt, verdwijnt het bloeden en is het niet langer pijnlijk.

 

Stokers

Om tandplak tussen tanden en kiezen te verwijderen kunt u eenmaal per dag tandenstokers gebruiken. In de winkel kunt u diverse tandenstokers kopen: een goede tandenstoker is van hout, is driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze zijn tevens in verschillende dikten verkrijgbaar: hoe groter de ruimte tussen uw tanden en kiezen, des te breder moet uw tandenstoker zijn. Het stoken gaat als volgt: maak van tevoren de tandenstoker nat met wat speeksel en steek de stoker met de smalle platte kant naar het tandvlees gericht tussen de tanden of kiezen. Haal de stoker een paar keer stevig heen en weer. Doe dit tussen alle tanden en kiezen. Als u voor het eerst begint met tanden stoken, dan kan het zijn, dat het tandvlees gaat bloeden en dat het een beetje pijn veroorzaakt. Laat u hierdoor niet ontmoedigen! Bloedend tandvlees wijst op een ontsteking en regelmatig stoken zal ervoor zorgen dat de ontsteking en de pijn verminderen.